Ludoterapia experientiala individuala

Ludoterapia experienţială este un model non-directiv de ludoterapie dezvoltat de Byron şi Carol Norton. Acesta s-a dezvoltat fiind utilizat în centre de zi, centre de reabilitare a persoanelor dependente de droguri, spitale psihiatrice şi şcoli, lucrându-se cu copii cu deficienţe psihice, psihomotorii, cu dependenţe de droguri etc. Pentru promovarea programului a fost dezvoltat în şcoli ca program de creştere a self-esteem-ului, bun pentru toti copiii, pentru care şi numai participarea în grupurile de ludoterapie a fost foarte importantă. O caracteristică importantă a metodei este aceea că terapeutul de implică total în jocul cu pacientul, dezvoltând relaţia şi experienţa iar pacientul fiind cel care dirijează activităţile. Copilul îşi dezvăluie problemele prin intermediul jocului, pe limba lui.

Planuri de acţiune a ludoterapiei experienţiale individuale:

Fiind o metodă non-directivă, această formă de ludoterapie presupune conducerea jocului de către pacient, rolul terapeutul fiind acela de conducere a activităţilor în anumite direcţii prin intermediul unor metafore sau întrebări, prin reacţiile personajului jucat şi prin anumite afirmaţii. Pacientul îşi joacă trauma, o dezvoltă în direcţia dorită, o retrăieşte de câte ori are nevoie şi prin metodele alese de el, pentru a-i putea diminua importanţa şi pentru a-şi putea vindeca rănile psihice produse de aceasta. În momentul ales de pacient, acesta considerându-se vindecat, se poate trece mai departe, la dezvoltarea psihică prin recuperarea etapelor de dezvoltare pierdute de acesta din cauza traumei. Toate aceste etape au loc pe plan simbolic, cu ajutorul materialelor din camera de joacă, pe limba copilului şi prin modalităţile alese de acesta ca fiindu-i caracteristice.

Cui se adresează metoda terapeutică ?

Ludoterapia experienţială este folosita cu succes in lucrul cu copii, adolescenţi, tineri, uneori chiar şi adulţi care prezintă întârzieri de dezvoltare, devieri comportamentale, probleme de integrare, de exprimare, care au trecut prin traume sau care vor să-şi dezvolte stima de sine.

OANA SOROAGA
Psiholog clinician

Niciun comentariu: