EXERCIŢIUL 3:
Băieţelul meu s-a decis ce vrea să devină când va fi mare: "doctor de oameni", stomatolog, bucătar, pictor, designer, fermier, actor, cofetar, dansator, explorator. Lista este evident deschisă, pentru că îşi descoperă zilnic noi aptitudini şi pasiuni, iar el ţine la aptitudinile sale şi ar dori să le folosească pentru tot restul vieţii.
Deoarece mi-am dorit să devin psiholog înca din clasa a VI-a şi ştiu cât de minunată este împlinirea de a munci din pasiune, îl încurajez să facă tot ceea ce îi place, să işi exploreze potenţialul şi să îl exprime.
Gândul meu pentru astăzi este:
Succesul poate fi atins atunci când ne asumăm responsabilitatea pentru propriul destin şi decidem să construim cu pasiune pe baza potențialului din interiorul nostru.
Pentru aceasta, exercițiul pe care ți-l propun astăzi este următorul:
- Identifică și notează pe o hârtie cât mai multe dintre motivele care consideri că te împiedică să ai succes.
- Analizează fiecare motiv și încearcă să îi găsești cauza. Cine consideri că este vinovat de acest blocaj? Este ceva din interiorul tău sau este o limitare exterioara?
- Fă o lista cu toate lucrurile pe care le-ai făcut până acum pentru a depăși aceste blocaje.
- În continuare, scrie o lista cu lucruri pe care le faci din pasiune și pentru care primești feedback-uri pozitive. Utilizează aceste puncte forte ale tale în construcția soluțiilor pentru blocajele identificate anterior și folosește-le cât mai des!
Nu uita: Începutul oricărei schimbări este dificil, apoi presupune multa muncă, însa la final te vei bucura de un succes autentic!
EXERCIŢIUL 2:
Îmi plac vasele de pământ de când mă ştiu. Am modelat în lut vreo 7 ani, dar cel mai mult îmi place să ţin în palme un vas de lut. Vase mai mari sau mai mici, simple sau colorate, meşteşugite cu priceperea minţii şi cu energia corpului omului, din pământul care ne susţine pe noi toţi. Când mă uit la un vas îmi imaginez ce aş putea pune în el. Dacă este murdar, mă gândesc cum se poate curăţa pentru a-l face din nou util.
Ca şi în aceste vase, noi oamenii avem posibilitatea să punem în viaţa noastră ceea ce ne dorim. La început, părinţii sunt cei care ne îndrumă în construirea identităţii noastre; în adolescenţă încercăm să ne descoperim propriul drum, rupându-ne dar şi construind în acelaşi timp pe ceea ce părinţii au pus în vasul vieţii noastre. Până în perioada maturităţii, căutăm să ne găsim propria identitate, dincolo de ceea ce alţii ne-au spus despre noi.
Se întâmplă uneori să întâlnim oameni care să murdărească vasul vieţii noastre, oferindu-ne informaţii eronate (intenţionat sau nu) despre cine suntem sau cum să trăim. Ajungem astfel să fim ruşinaţi de noi înşine, să ne fie teamă să ne exprimăm pentru a nu fi criticaţi, să ne blocăm anumite calităţi, inlocuindu-le cu altele ce par a fi dezirabile în cercul nostru social, cu scopul de a fi acceptaţi, plăcuţi şi a de primi iubire.
Îţi propun astăzi un exerciţiu simplu:
- Identifică şi notează pe o hârtie situaţiile sociale în care simţi ruşinat, vinovat sau în care te temi să te exprimi (evident, nu ne referim aici la acţiuni ilegale). Ce preferi să nu faci, deşi îţi făcea plăcere cândva?
- Îţi aminteşti contextul în care ai aflat pentru prima dată că aşa ceva nu este apreciat de către ceilalţi? Poate ai fost ridiculizat sau criticat, poate ceva rău s-a întâmplat după aceea.
- Este totuşi această calitate a ta ceva dezirabil în anumite contexte sau grupuri sociale? Poţi găsi cel puţin o persoană care să aprecieze pentru această calitate?
Minunat! Foloseşte încrederea pe care o primeşti de la cei care îţi apreciază calităţile şi fii cine îţi doreşti să fii! Umple zilnic vasul vieţii tale cu tot ce te face mândru de cine ai devenit!
EXERCIȚIUL 1:
Acum ceva timp, după ce mi-am dus copilul la grădiniță, mi-am amintit că îmi place să alerg, astfel că m-am îndreptat spre parc, deşi ploua uşor. În timp ce alergam, gândeam: Ploaia aceasta îmi va irita din nou pielea feței Dar de ce? Ploaia este naturală, deci ar trebui să-mi facă bine. Totuși poluarea a afectat aerul şi apa, astfel că acum, în multe zone ale Pământului, ele nu ne mai aduc sănătate.
Este la fel şi cu oamenii: ne naştem frumoşi şi perfecţi. Pe măsura ce creştem, ne dezvoltăm, e necesar să primim în noi emoţii şi atitudini sănătoase pentru a trece în mod armonios în următoarea etapă a vieţii. Daca primim "poluare" emoțională, creștem cu suferință în noi, cu tristețe, cu neîncredere, cu ură, cu un suflet iritat de frică. Evident, tristețea și frica sunt naturale şi normale în anumite contexte, în care ne ajută să gestionam situația exterioara. Însă, atunci când ele nu ne dau voie să ne dezvoltăm armonios, când nu ne lasă să ne bucurăm de noi înșine, ele sunt precum poluarea.
Deci, gândul meu pentru astăzi este:
Îndepărtând poluarea emoțională provenită din exterior, vom descoperi cu bucurie cine suntem și ne vom putea dezvolta armonios.
Haideţi sa lucram putin cu noi, încercând să ne identificăm "poluarea" interioară:
- Se întâmplă să gândești despre tine lucruri neplăcute (de ex.: "nu sunt bun de nimic", "nimeni nu mă place/apreciază" etc.)? Aceste gânduri te blochează din evoluție. Te rog să le scrii pe o hârtie.
- Probabil că, în copilărie, aceste lucruri ţi-au fost spuse sau dovedite de către alţii încât ai ajuns să crezi că ele te descriu cu adevărat. În continuare, te invit să îţi aminteşti cine erai ca şi copil, ce făceai cu bucurie, în ce situaţii erai apreciat şi felicitat. Abia acum începi să îţi aminteşti cine eşti.
Spor la treabă!