"Nu sunt cum spui tu!"

"Cum sa fac sa nu ma mai afecteze ceea ce-mi spun ceilalti?" ma intreaba deseori clientii.

Dar oare de ce ne afecteaza ceea ce spun ceilalti despre noi? 

Este normal sa tinem cont de parerile celor din jur, deoarece asa ajungem sa ne identificam in perioada de crestere.

Aflam cine suntem si cum sa ne manifestam in functie de raspunsul parintilor, apoi al profesorilor, prietenilor, partenerilor de viata, al celor cu care interactionam in domeniul profesional, chiar si al copiilor nostri. 

Asta nu inseamna, totusi, ca tot ceea ce vine de la ceilalti ne este util. 

Odata ce am aflat (in mai mare sau mai mica masura) cine suntem, descoperim in interiorul nostru reactii la ceea ce ne transmit ceilalti. Unele remarci ne bucura, ne incurajeaza, ne dau aripi chiar. Pe cand altele... ne intristeaza, ne infurie, ne demotiveaza, ne rusineaza, iar uneori ne doboara atat de mult, incat ne dorim sa nu mai existam.


Ce reprezinta ceea ce ne spun ceilalti despre noi?

Toti cei din jur ne observa prin intermediul contextului lor. 


Asa cum nu exista doua persoane identice, evident, nu exista doua perspective complet identice. Din acest motiv, chiar si persoane cu care avem foarte multe in comun, pot ajunge sa ne "dezamageasca" uneori, adica sa nu aiba aceeasi parere cu noi, asa cum ne-am fi asteptat. Putem descoperi chiar ca nu eram atat de asemanatori, fara ca asta sa fie din vina cuiva.

In functie de contextul de viata in care ne aflam, putem vedea una si aceeasi situatie diferit fata de alta persoana, la fel cum pe aceeasi persoana o putem vedea diferit fata de acum ceva timp. 

Trebuie sa intelegem ca, atunci cand cineva “arunca acuze” inspre noi, de fapt ne este descrisa perspectiva acelei persoane. 


Ce variante de reactie avem?

Daca ne este util acum, putem integra in imaginea noastra de sine. 


Daca percepem diferit, punem intrebari pentru a intelege opinia celuilalt, pentru ca este posibil sa fie si opinia noastra, dar in alte cuvinte. 

Daca simtim ca nu ne reprezinta si ca ne activeaza emotii si ganduri negative, putem decide sa nu le preluam in interior, raspunzand ca perspectiva noastra este alta. 

Oricum ar fi, nu suntem obligati sa acceptam preluarea opiniei altora si, in acelasi timp, nu avem nici dreptul sa ne asteptam sa vada lucrurile ca noi. 


Deci, ce facem cu parerile celorlalti despre noi?

Raspunsul: orice vrem noi! 


Niciun comentariu: