Cum ne purtăm cu copiii după divorț?

A înțelege că veți fi părinți pentru tot restul vieții, deși sunteți despărțiți, este primul și cel mai important pas în a oferi copiilor baza emoțională pentru a crește în mod echilibrat. Este important pentru copii să aibă doi părinți care îi iubesc și au grijă de ei, implicându-se în viețile lor în mod constant.

Nu uitați că sănătatea psihică a celor mici este mai importantă decât descărcarea frustrărilor și a agresivității față de celălalt părinte. Pentru aceasta, nu-l criticați pe celălalt în fața copiilor și nu-i folosiți pe cei mici pe post de confidenți sau arme împotriva celuilalt părinte. Copiii nu sunt pregătiți din punct de vedere psihic și emoțional pentru a face față unor astfel de situații. Ei au nevoie să știe că ambii părinți sunt iubitori, buni și că fac tot ce le stă în putință pentru a avea grijă de ei.

În ceea ce privește timpul petrecut cu copiii, încercați să respectați programul stabilit de comun acord, cu punctualitate. Astfel cei mici vor învăța să respecte regulile sociale, în mod echilibrat. Respectați timpul petrecut cu celălalt părinte, fără să criticați de față cu copiii activitățile alese de către celălalt sau regulile din cealaltă casă. Dacă nu sunteți de acord, amintiți-le celor mici că atunci când sunt cu dumneavoastra regulile sunt puțin diferite și, chiar dacă le place cu celălalt părinte mai mult, este important pentru dumneavoastră ca ei să petreacă timp cu ambii părinți.

Oana Vasiu

Psiholog clinician

Niciun comentariu: