Reluarea serviciului dupa nastere

Cat de curand dupa nasterea bebelusului ne putem intoarce la serviciu?

In tara noastra, mamicile sunt incurajate sa ramana acasa cu bebelusul timp de doi ani dupa nastere, aceasta datorita faptului ca in primii ani de viata acea faptura fragila este dependenta de mama, are nevoie constant de atentie, grija si iubire. Relatia cu mama este importanta pentru dezvoltarea individului inca din prima zi de viata.

Totusi, datorita situatiei financiare, multe mame se grabesc sa-si reia munca pentru un venit in plus. Aceasta alegere este foarte personala, depinzand de contextul vietii fiecareia.

Daca te gandesti sa iti reiei munca inca din primele luni dupa nastere, iti propun sa iei in calcul urmatoarele aspecte:

Hrana copilului: este important sa gasesti o modalitate de a-ti hrani bebelusul potrivita situatiei tale. Dupa cum stii, cea mai indicata este hranirea la san. Alaptatul ajuta dezvoltarea relatiei dintre tine si bebe, iar laptele tau ii intareste sitemul imunitar. Exista si alte variante, despre care poti afla de la cei din jurul tau sau de la medic.

Persoana care ingrijeste copilul cat esti plecata la serviciu. Incearca sa alegi in functie de gradul de implicare a acesteia in viata copilului. Persoanele apropiate, bunicii sau chiar tatal daca are timp, sunt mai motivate sa se implice emotional in cresterea copilului. In acelasi timp, este posibil ca o persoana experimentata din afara familiei sa faca fata mai usor unor situatii neprevazute si chiar sa ofere grija si atentia necesare bebelusului tau. Important aici este ca tu sa ai incredere in persoana care va sta cu bebelusul.

Prioritatile tale, in ceea ce priveste viitorul. Poate iti doresti o viata de familie, sau mai degraba o cariera profesionala. Poate cresterea sanatoasa si indrumarea copiilor este mai importanta, sau poate evolutia ta, linistea si comfortul propriu, independenta. Oricare ti-ar fi prioritatile, incearca sa le ordonezi si sa te ghidezi dupa ele in alegerile pe care le faci.

Relatia cu partenerul. Pentru tine, pentru copil, pentru familia ta, este important sa ai o relatie deschisa cu partenerul tau. Incearca sa ii destainui dorintele tale in ceea ce priveste situatia financiara, scopurile tale profesionale si chiar prioritatile legate de viitor. Luati decizii impreuna, in functie de necesitatile fiecaruia.

Nu uita ca este important ca tu sa fii relaxata, implinita si fericita, pentru ca bebelusul tau sa creasca echilibrat, sa aiba o dezvoltare armonioasa, insa are nevoie de apropierea ta si de a tatalui pentru acestea.

OANA SOROAGA

Niciun comentariu: